Otázky a odpovědi

Jak je zajištěna bezpečnost dětí?

• V lese čekáme na místech, která jsme si určili.
  • Zůstáváme na dohled nebo doslech průvodce, a když na nás zavolá, odpovíme jí.
  • Svoláváme se píšťalkou.
  • Houby nesbíráme a ani se jich nedotýkáme. Lesní plody jíme jen se souhlasem průvodce.
  • Odpadky dáváme do plechového kyblíčku, který nosíme s sebou, a pak je společně roztřídíme.
  • Neházíme kameny do prohlubní a z kopců do údolí.
  • Na stromy lezeme jen do výše, kam dosáhne průvodce. Nepomáhá nám. Kdo kam vyleze, dokáže odtud i slézt.
  • Nelezeme po složených kládách.
  • Při ohýnku neběháme a přikládáme na oheň spolu s průvodcem.

Jsou děti venku za každého počasí?

Na prvním místě je zdravý rozum. Pobyt venku přizpůsobujeme ročnímu období a aktuálnímu počasí. Důležité je vhodné vybavení, oblečení a pevné boty. Když je dítě dobře oblečené, snadno si poradí s podmínkami, které mnohý dospělý vnímá už jako extrémní. V případě nepříznivého počasí (silné mrazy nebo vytrvalý déšť...), využíváme zázemí nebo naplánujeme náhradní program (návštěva knihovny apod.)

Jaké vybavení by nemělo chybět v batohu učitelky?

Lékárnička, mobil, kontakty na rodiče a jejich zástupce, podložky na sezení a převlékání, plachta, lano, fleesová deka, univerzální náhradní oblečení, vlhčené ubrousky, papírové kapesníky, lopatka.
Kromě výše uvedených věcí s sebou nosíme teplou vodu v termosce na mytí rukou, plastovou misku jako umyvadlo a termosky s teplým čajem.

Co klíšťata?

Prevencí před přisátím kíštěte je obléci dítěti světlé oblečení s dlouhým rukávem a nohavicemi, světlá pokrývka hlavy, triko zastrčit do kalhot, ponožky přes kalhoty, vysoké boty. Nekryté části těla je možno nastříkat repelentem. Po příchodu domů vyklepat oděv mimo byt, prohlédnout tělo i vlasovou část.